Peyronie’s sykdom

Hva forårsaker Peyronies sykdom og hvordan kan den behandles?

Hva er Peyronies sykdom?

Peyronies sykdom er en tilstand som betyr at arrvæv utvikler seg inne i penis og forårsaker smertefulle ereksjoner med buet form.

Buede ereksjoner er vanlige, og hvis du er en mann som opplever dette, betyr det ikke nødvendigvis at du har Peyronies sykdom. Formen og størrelsen på penis varierer fra mann til mann.

I Peyronies sykdom bøyer penis betydelig når den er oppreist, og er smertefull. Konsekvensene av dette er at lidelsen ikke kan ha samleie eller de kan oppleve erektil dysfunksjon (problemer med å oppnå eller opprettholde en ereksjon). Sykdommen kan også forårsake angst og stress til sufferers.

Av og til går Peyronies sykdom bort uten behov for behandling. Imidlertid vil de fleste menn finne at deres tilstand enten forblir stabil eller blir verre. Hvis kurven i penis er å stoppe lidelsen fra å ha sex normalt, kan det være nødvendig med behandling. Årsaken til Peyronies sykdom er ikke kjent.

Hva er symptomene?

Symptomene på Peyronies sykdom inkluderer:

  • bøyning av penis når den er oppreist
  • En hard klump eller tykkelsesareal (kalt plaque) i skaftet på penis
  • smerte i penis når den er oppreist – smerten er ikke konstant og føles normalt ikke når penis er sløret (myk).
  • Den harde plakken (det er normalt ikke mer enn en) i penis gjør det mindre fleksibelt. Seksuelle problemer kan oppstå som lider av Peyronies sykdom kan oppleve at arrdannelsen i penis gjør det
  • vanskelig å få eller opprettholde en ereksjon.

Sykdommen har vanligvis to faser – en akutt (kortvarig) fase som varer mellom tre og seks måneder og deretter en kronisk (lengre sikt) fase som varer opp til et år, hvor sykdommen vanligvis stabiliserer seg selv.

Hva er årsakene til Peyronies sykdom?

Selv om årsaken til Peyronies sykdom ikke er fullstendig forstått, antas det at det kan være en rekke faktorer involvert.

Peyronies sykdom antas å oppstå som følge av gjentatt skade eller traumer til penis, gjennom idrett, fra en ulykke, eller fra å være skadet under kjønn. Når penis helbreder seg fra skaden, er det dannet arrvev, noe som danner et hardt eller fortykket område som igjen kan føre til at en kurve i penis utvikles.

En ereksjon skyldes fysiologiske forandringer som skjer når en mann blir seksuelt oppvokst. De små blodkarene i svampete vev på sidene av penis fyller med blod som strømmer inn i penis, den elastiske membranen rundt det svampete vevet strekker seg og penis rette og blir oppreist. Effekten av Peyronies sykdom betyr at det harde arrvævet i penismembranen er ufleksibel og ikke kan strekke seg, slik at penis ender med å bøye og forårsake smerte for lidelsen.

I noen tilfeller synes Peyronies sykdom å utvikle seg gradvis, og ikke som følge av traumer eller skader. Det antas at Peyronies sykdom kanskje kan bli arvet, eller visse helsemessige forhold kan knyttes til det, og forskning pågår for tiden.

Hvilke behandlinger er der?

I de fleste tilfeller krever Peyronies sykdom ikke kirurgisk behandling. Behandling avhenger av hvor mye smerte og ubehag du lider, og hvordan Peyronies sykdom påvirker sexlivet ditt.

Fordi den eksakte årsaken til Peyronies sykdom ikke er kjent, finnes det en rekke behandlinger.

Hvis du fortsatt er i stand til å ha sex til tross for krumningen i penis, kan legen din anbefale at du ikke gjennomgår noen behandling. Noen ganger kan tilstanden bli bedre på egen hånd, så du kan bli bedt om å “vente og se”.

Hvis du finner at vellykket samleie er vanskelig på grunn av bøyningen i penis (vanligvis over 45 grader, eller hvis den bøyer seg til siden), kan legen din anbefale at du gjennomgår en behandling som kalles ekstrakorporeal shockwave-behandling (ESWT). Denne behandlingen behandler symptomene på Peyronies sykdom, men er ikke en kur.

ESWT bruker lavfrekvente lydbølger for å skape vibrasjoner som påføres på utsiden av penis ved hjelp av en spesiell enhet. En ultralydskanner brukes til å lokalisere arrvævet (plakk) i penis, og deretter genererer ESWT-enheten korte brister av lyd som kalles “soniske pulser” over området. Menn som har behandlet seg, sier at det ikke er smertefullt og føles som et elastisk band som blinker på penisens hud. Behandlingen varer rundt 20 minutter.

Noen studier har blitt gjennomført i hvor godt ESWT fungerer. En viste at halvparten av pasientene som fikk behandling opplevde en 30% reduksjon i krumningen i penis. Andre studier fant at behandlingen bidro til å redusere smerte i penis forårsaket av Peyronies sykdom.

Kirurgiske teknikker for behandling av Peyronies sykdom inkluderer:

  • plikasjonsprosedyrer (også kjent som Nesbits prosedyre) – dette innebærer å forkorte penis på motsatt side av bøyningen for å rette den ut. Dette gjøres ved å sette inn noen sømmer under huden på
  • motsatt side av arrvævet.
  • podning av det arde området.

Som med all operasjon, kan disse teknikkene føre til komplikasjoner. De vanligste bivirkningene ved ovennevnte teknikker er erektil dysfunksjon (ED), forkortelse av penis, eller endringer i følsomhet.

Pasienter med Peyronies sykdom som allerede lider av ED kan behandles med et penisimplantat. Disse implantatene rettet penis og behandler også ED.

Pasienter som gjennomgår en kirurgisk behandling for Peyronies sykdom, anbefales å unngå sex i seks uker etter operasjonen.

I tillegg til kirurgiske behandlinger har et nytt stoff, kalt Xiaflex, gjennomgått forsøk på behandling av Peyronies sykdom. Det er for tiden godkjent i USA for behandling av Peyronies sykdom, men er for øyeblikket ulisensiert i Storbritannia.