Erektil dysfunksjonstest

Hvordan blir ED diagnostisert?

Erektil dysfunksjon (ED) betyr at en mann har problemer med å få og holde ereksjon. Det er en rekke årsaker til erektil dysfunksjon, både fysisk og psykologisk, noe som betyr at det finnes en rekke tester som kan bidra til å diagnostisere ED. Når årsaken til ereksjonsproblemer er etablert, kan den rette behandlingen begynne.

Hvordan er ED diagnostisert?

Hvis du tror at du kan ha erektil dysfunksjon, er det første trinnet å konsultere legen din eller besøke din kliniske klinikk for genitourinær medisin (GUM). De vil se på din medisinske historie og stille deg spørsmål om din seksuelle aktivitet fortid og nåtid. Det kan føles litt ubehagelig å bli spurt om sexlivet ditt, men å svare ærlig vil hjelpe legen din til å avgjøre om du trenger ytterligere undersøkelser for erektil dysfunksjon. Du kan be om en mannlig lege hvis det gjør at du føler deg mer komfortabel.

Spørsmålene vil dekke både din fysiske og følelsesmessige helse og kan omfatte:

 • Er du en røyker?
 • Hvor mye drikker du?
 • Hvor mye trening tar du?
 • Hvilke legemidler tar du for øyeblikket (både resept og rekreasjon)?
 • Når begynte du først å oppleve symptomer på ED?
 • Har du hatt skade på penis?
 • Er du stresset på jobb eller hjemme?
 • Er du deprimert?
 • Har du angst?

Du vil også bli spurt om sexlivet ditt og din seksuelle historie. Dette kan inneholde spørsmål om din nåværende og tidligere seksuelle partnere, din seksuelle orientering, din sexdrift (libido), under hvilke omstendigheter du er i stand til å få ereksjon (med partneren din i det hele tatt eller alene), hvis du har ereksjon første ting om morgenen, og om du er i stand til å ejakulere eller orgasme.

Hvis du ikke klarer å få ereksjon under noen omstendigheter, kan det være en fysisk årsak til symptomene dine. Hvis du bare opplever symptomer på ED når du prøver å få samleie, kan problemet være psykologisk.

Visse forhold, som for eksempel kardiovaskulær sykdom eller diabetes, kan bidra til ereksjonsproblemer og må kanskje behandles først. Behandling av den underliggende årsaken til erektilproblemer kan noen ganger løse problemet.

Din lege kan ta blodtrykket ditt, lytte til hjertet ditt, veie deg og ta høyde og midje omkretsmålinger og utføre blod- og urintester. Disse tester vil bidra til å avgjøre om du lider av fysiske forhold som kan begrense blodstrømmen. En innsnevring av blodårene på grunn av visse helsemessige forhold kan forårsake ED som blodstrømmen til penis er redusert.

Legen eller GUM-sykepleieren kan da utføre en fysisk undersøkelse av penis for å utelukke eventuelle strukturelle problemer i penis som kan påvirke blodtilførselen til penis. En tilstand kjent som Peyronies sykdom forårsaket av herdet arrvæv i penis kan bidra til ED.

Hva er en erektil dysfunksjonstest?

Hvis legen din eller GUM-sykepleieren mener at du kan ha erektil dysfunksjon på grunn av underliggende helsemessige forhold, kan de utføre ytterligere tester.

Disse testene kan omfatte:

 • Fullstendig blodtesttest: dette kan teste for en rekke ting, inkludert anemi. Anemi kan forårsake tretthet (ekstrem tretthet), noe som kan bidra til ereksjonsproblemer.
 • Blodglukose: dette tester sukkernivået i blodet ditt og kan vise om du har diabetes som kan bidra til erektil dysfunksjon.
 • Lipid test: lipider er fett, og hvis du har høyere nivåer, kan det bety at du har høyt kolesterol, noe som kan bety at du har en tilstand som forsterker arteriene (aterosklerose). Herding av arteriene kan ha en effekt på blodstrømmen til penis, noe som forårsaker ereksjonsproblemer.
 • Lever og nyrefunksjonstester.
 • Blodhormonprøver: Disse måler nivåene av mannlig kjønnshormon testosteron i blodet. Hvis nivået er for lavt, kan legen din anbefale ytterligere tester for å utelukke hormonelle forhold som kan være en faktor i ED.
 • Urinprøver: Testing av urinen for sukker, protein og testosteronnivåer kan bidra til å identifisere ytterligere underliggende helsemessige forhold som kan bidra til. erektilproblemer.

Om nødvendig kan legen din eller GUM-sykepleieren henvise deg til en urolog, en spesialist som skal utføre andre diagnostiske tester for å hjelpe dem med å diagnostisere problemet og utarbeide den beste behandlingsplanen for deg. Hvis de tror at problemet kan være ned til psykologiske årsaker, kan de henvise deg til psykologisk vurdering og behandling som seksuell rådgivning.

Ytterligere erektil dysfunksjonstester kan omfatte:

 • En intracavernøs injeksjonstest: Dette innebærer å injisere et syntetisk hormon i penis som øker blodstrømmen og bidrar til å avgjøre om du har problemer med blodstrømmen til penis. Dette etterfølges av en ultralydsskanning som viser vev og blodkar i penis for å se om de er innsnevret eller “lekkende”.
 • Nattestimuletest (NPT) test: Dette viser om du opplever ereksjoner under søvn. En metode er å plassere elastiske bånd rundt spissen og bunnen av penis. Hvis de snapper om natten, oppstår ereksjoner. Hvis ikke, et fysisk problem eller en bivirkning av medisinering som begrenser blodstrømmen til penis eller blokkerer nerverne som utløser ereksjoner, kan skyldes.
 • Arteriografi og dynamisk infusjon cavernosometri eller cavernosografi: et spesielt fargestoff injiseres i blodkarene i penis. Fargen viser seg på en skanner og lar legen se hvordan blodkarene fungerer.

Er det en forbindelse mellom erektil dysfunksjon og testosteron?

Testosteron er det mannlige kjønnshormonet som er ansvarlig for mannlig seksuell respons, blant annet. Hvis testosteronnivåene er lave, kan det føre til at du reduserer ønsket om sex og erektilproblemer. Å ha ED betyr ikke automatisk at du har lav testosteron. Tilsvarende betyr ikke ordinering av testosteronutskiftingsterapi alltid at erektilproblemer vil bli bedre.

Hvis du opplever symptomer på ED, og ​​andre tester er ubestridelige, kan en lege anbefale en blodprøve for å måle nivået av testosteron i blodet ditt. Testosteronnivåene varierer på forskjellige tidspunkter, slik at du kanskje trenger to tester. Hvis du har lave testosteronnivåer, kombinert med andre symptomer, inkludert lav libido og tretthet, vil testen sjekke hormonelle tilstander som hypogonadisme. Denne tilstanden betyr at du har et unormalt lavt nivå av testosteron, noe som kan være en faktor i erektil dysfunksjon.